Šta su Progresivna (Multifokalna) stakla?

progressive-lens-mainpage_v3

Zašto progresivna sočiva?

Možda ste sazreli, ali “zreli“ ne mora da znači „stari“. Ako ste u svojim 40-im godinama (ili stariji) i imate problema sa čitanjem sitnih slova ne morate da nosite naočare za čitanje ili bifokal kao Vaši roditelji, nego sebi priuštite mlađi izgled.

Progresivna sočiva ponekad nazivaju „bifokal bez linije“ i sa njima sakrivate činjenicu da Vam trebaju naočare za čitanje. Sa progresivnim sočivima niko ne mora da zna da li nosite naočare kao modni detalj ili su Vam ruke postale “previše kratke“.

progressive-660x326

Prednosti Progresivnih (Multifokalnih stakala)

Pored estetskih prednosti, Progresivna sočiva daju prirodniju korekciju presbiopije nego bifokalna stakla.

Umesto što biste imali dve distance sa bifokalnim sočivima, Progresivna stakla Vam obezbeđuju besprekornu progresiju za sve udaljenosti.

Sa Progresivnim staklima možete gledati jasno na daljinu preko srednje daljine (raditi za računarom i koristiti srednju udaljenost bez problema) i čitati najsitnija slova. Sa Progresivima ćete opet imati odličan vid na svim udaljenostima.

Danas se korisnici lako prilagođavaju modernim progresivima.

Izbor najboljih Progresivnih stakala za Vaše oči!

Za sve dioptrije kod Progresiva, da bi stali u okvire, u prošlosti okviri su morali da budu dosta veliki da bi se ugradila stakla. Ako je okvir bio suvise mali, ponekad je moralo da se skracuje vidno polje za blizu i tako je ostajao jako mali prostor za čitanje i progresiv je bio neudoban za nošenje i teško se privikavalo na njega. Proizvođači sočiva su rešili ovaj problem uvođenjem kratkog koridora sa kompaktnim dizajnom koji omogućava ugradnju u manje okvire, a da pri tom sirina zone za čitenja bude dovoljno velika za lagodno korišćenje.

Popularnost progresivnih stakala je „eksplodirala“ u poslednjih nekoliko godina, svrstavajući ih u najprodavanija stakla. Danas postoje mnoga Progresivna stakla koja se uklapaju u bilo koje potrebe savremenog čoveka.

Razlike u dizajnu se uglavnom odnose na dužinu i širinu progresivnih kanala. Danas se proizvođači progresiva najviše baziraju na potpunoj Personalizaciji progresivnih stakala koji uzimaju u obzir pored dimenzija okvira i Vaš životni stil.

Neka Progresivna (multifokalna) stakla su napravljena specijalno za rad ispred računara sa većim vidnim poljem u srednjem delu stakla ili širom međuzonom. Drugi Progresivni dizajn stakala može biti  sa većom zonom za čitanje. Takođe su  dosta popularni i Progresivi za profesionalne vozače sa širom perifernom zonom. Naš Tim će učiniti sve da Vam pomogne u izboru odgovarajućeg Progresiva.

art-lens02b_icon

 

 

Progresivna stakla dostupna su u širokom spektru materijala, visokih index-a, dorada kao i u opciji sa FotoSensity ćelijama

imagine-articol

Prilagođavanje na Vaša Progresivna stakla

Kada ste dobili Vaše Progresivne naočare, možda će Vam biti potreban kratak period adaptacije kako bi ste se u potpunosti privikli na nove naočare  sa progresivnim staklima. Ovo može da potraje od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Manje periferne aberacije su nezaobilazne kod Progresivnih stakala. Nemoguće je da se stvori besprekoran Progresiv bez perifernih distorzija. Pojedini proizvođači su uspeli sa novijim tehnologijama da ublaže periferne aberacije i potisnu ih u same ćoškove stakala i da učine Progresiv lak za nošenje i prilagođavanje. Aberacije su nezaobilazna optička ograničenja. Periferne aberacije kod tipskih progresiva mogu dovesti do „plivajućeg efekta“ usled bržeg pomeranja glave.

Većina ljudi koji primete ove periferne probleme sa vidom dok nose Progresivne naočare smatraju da su ovi problemi veoma mali i da oni nestaju posle par dana privikavanja na Progresivne naočare.

picture1better

Zaključak je da danas može skoro svako da nosi Progresivne naočare. Ukoliko i Vi želite ili su Vam potrebni progresivi budite slobodni da nas kontaktirajte ili dodjite kod nas. Naše osoblje će Vam preporučiti prilagođeno Progresivno rešenje za Vaše specifične potrebe i dati Vam korisne savete o prilagođavanju i održavanju Progresivnih (multifokalnih) stakala.